14.04.2012

Şahul în şcoală




Şahul în instituţiile de învăţămant din UE

Parlamentarii europeni, printre care şi trei români, Monica Macovei, George Becali şi Rareş Niculescu, au aprobat Declaraţia scrisă nr. 50/ 2011, referitoare la implementarea programului "Şahul în şcoală" în sistemul de învăţământ din Uniunea Europeană. 
În luarea deciziei, s-a avut în vedere că şahul, indiferent de vârsta la care este practicat, "poate ameliora concentrarea, răbdarea şi persistenţa copiilor şi poate dezvolta în ei simţul creativităţii, al intuiţiei, al memoriei, precum şi abilităţi analitice şi decizionale, dezvoltă hotărârea, motivaţia şi fair-play-ul".
Totdată, şahul este văzut ca ''un sport accesibil pentru copiii din toate grupurile sociale şi poate sprijini coeziunea socială şi contribui la obiectivele politicilor, cum ar fi integrarea socială, combaterea discriminării, reducerea ratelor criminalităţii şi chiar combaterea diferitelor dependenţe''. 
Europarlamentari din mai multe state membre ale Uniunii Europene au redactat, la sfârşitul lui 2011, Declaraţia scrisă nr. 50/ 2011 referitoare la implementarea programului "Şahul în şcoală" în sistemul de învăţământ din Uniunea Europeană. Iniţiativa a fost susţinută şi de un număr de europarlamentari români care au participat la lansarea programului. Printre aceştia s-au numărat Cătălin-Sorin Ivan, Cristian Silviu Busoi, Iosif Matula, Csaba Sogor. Programul "Şahul în şcoală" a fost realizat împreună cu Federaţia Europeană de Şah şi Fundaţia "Kasparov Europa".
Procedura de colectare a semnăturilor europarlamentarilor s-a desfăşurat în perioada 30 noiembrie 2011 - 15 martie 2012. Pentru aprobare, a fost nevoie de semnăturile a jumătate plus unul din totalul europarlamentarilor.

Niciun comentariu:

free counters