13.05.2012

Structura de pioni


                                                    

Structura de pioni este foarte importanta mai ales in finaluri. Acolo slăbiciunile ei sunt exploatate la maximum. Slăbiciuni ale structurii de pioni sunt: pioni dublaţi si pioni izolaţi, adică franjurarea lanţului de pioni. Cu cat pionii se susţin intre ei cu atât sunt mai tari. Din deschidere este important sa ne facem pioni pivot, de obicei in centru, pioni care vor susţine piesele uşoare, cai si nebuni, in atacul contra pieselor adverse. De asemenea un puternic avantaj ne asigura un pion liber, adică un pion care in drumul sau spre regina nu întâlneşte alt pion advers si nici nu poate fi luat de alt pion. Un pion liber susţinut puternic de o piesa grea, turn de obicei, devine o ameninţare extrem de puternica. Ca si structuri de pioni se cunosc trei asemenea structuri:
-a. structura închisa
-b. structura deschisa
-c. structura semideschisa.
a. Structura închisa provine din modalitatea de control al centrului prin blocare. In general, jucătorii strategici construiesc un asemenea tip de structura. In acest tip de structura se ştie caii valorează mai mult decât nebunii. De ce? Pentru ca ei pot sari peste lanţurile de pioni, pe când nebunii sunt blocaţi de-o parte sau de alta a lanţurilor.
b. Structura deschisa provine din modalitatea de control al centrului prin atacarea directa a pionilor. Se creează atunci coloane libere si turnurile intra in forţa in joc. de asemenea perechea de nebuni are o forţa mult mai mare decât perechea de cai din cauza mobilităţii mai mari. Elementul tactic devine major intr-o astfel de joc.
c. Structura semideschisa se obţine prin tot prin schimb de pioni, dar in urma lor nu rezulta coloane complet deschise ci doar semideschise. O coloana semideschisa este Coloana  care are doar un pion al adversarului, una deschisa nu are nici un pion, iar cea închisa are ambii pioni de-a lungul ei. Structurile semideschise sunt mai complexe din punct de vedere al planurilor de joc, ele combinând elemente de strategie cu cele de tactica.
Regula: mare grija când mutam orice pion, sa ne gândim mai întâi ce structura de pioni rezulta din acea mutare. Totdeauna trebuie sa nu se piardă din vedere structura de pioni ce rezulta in urma mutării si care este decisiva in finalul partidei.

Niciun comentariu:

loading...