19.04.2012

ȘAHUL - Jocul Regilor și Regele Jocurilor- Aleksander Alekhine




Aleksander Alekhine

     A jucat ofensiv, a trait ofensiv, a fost casatorit de patru ori, iar asupra mortii sale planeaza suspiciunea de asasinat.
     Povestea lui Aleksander Alekhine, cel de-al patrulea campion mondial, captiveaza si socheaza. Alekhine i-a smuls coroana lui Capablanca, in anul 1927.
      Aleksander Alekhine avea o pisica pe care o chema "Sah", si pe care obisnuia sa o lase sa se plimbe pe tabla de joc. Unul dintre adversarii sai, invins ulterior, a exclamat: "Cind am vazut nenorocita aia de pisica, am stiut ca voi avea probleme!" ALEKHINE a murit in camera sa de hotel, in conditii suspecte.
     Se crede si astazi ca a fost asasinat de KGB
Aleksander Alekhine a ramas in istorie datorita partidelor sale extrem de corecte, stilului ofensiv si creativitatii iesite din comun. S-a nascut pe 31 octombrie 1892 la Moscova, intr-o familie extrem de bogata si a descoperit sahul datorita mamei sale si fratelui sau mai mare, Alexey, care l-au incurajat in aceasta directie.
    In lunile iulie-august ale anului 1914, Alekhine participa la un concurs organizat la Mannheim de Federatia Germana de Sah, cu prilejul celui de-al XIX-lea congres, moment in care a izbucnit Primul Razboi Mondial. A fost luat prizonier, impreuna cu ceilalti jucatori rusi, si trimis la Rastatt. A fost declarat inapt pentru serviciul militar pe 14 septembrie 1914 si se intoarce in Rusia dupa un lung drum prin Elvetia, Italia, Anglia, Suedia si Finlanda.
    Cind soseste in Rusia ajuta activ la stringerea de fonduri in vederea eliberarii celorlalti juca- tori rusi incarcerati in Germania, prin organizarea unor simultane.
In 1920 se casatoreste cu baronesa rusa Severin si incepe sa lucreze ca interpret pentru Komintern (n.n. - Internationala Comunista), avind in acelasi timp si functia de Secretar al Departamentului Educational.       Din aceasta postura cunoaste o ziarista din Elvetia, Anneliese Rüegg, cu care se casatoreste pe 15 martie 1921. In luna iunie a aceluiasi an isi abandoneaza a doua sotie la Paris, pentru a se stabili la Berlin, luind decizia de a nu se mai intoarce niciodata in Rusia.
      Patru ani mai tirziu devine cetatean francez si se inscrie la Facultatea de Drept de la Sorbona. In 1927 se recasatoreste cu Nadezhda Vasiliev, cu putin timp inainte de cistigarea titlului mondial la Buenos Aires (Argentina), in perioada septembrie-noiembrie, spre surprinderea intregii lumi sahiste. Dupa cistigarea titlului se intoarce la Paris, iar discursul sau impotriva bolsevismului devine mai acut. Acest fapt il determina pe Nikolai Krylenko, presedintele Federatiei de Sah Sovietice sa publice un memorandum, in care il declara pe Alekhine inamicul Sovietului si anunta ca trebuie tratat in consecinta.
      In anul 1939, fratele sau mai mare, Alexey, este omorit de sovietici in Rusia. In plan sahist, Alekhine evita cu diplomatie o revansa impotriva lui Jose Raul Capablanca, cu toate ca acesta era perfect indreptatit sa ceara un meci pentru titlul mondial. Motivul refuzului l-a constituit solicitarea unui premiu de 10.000 de dolari americani in aur, pentru cistigator.
      In acea perioada a avut loc o prabusire a pietelor financiare, astfel incit nu s-au gasit sponsori pentru satisfacerea acestei cereri. In schimb, Alekhine accepta sa joace doua meciuri pentru titlul mondial cu Efim Bogoliubov, in 1929 si 1934, invingi nd fara nici o problema de fiecare data.
In aceeasi perioada calatores te foarte mult, oferind simultane in Hawaii, Manilla, Singapore, Shanghai, Hong-Kong si Indiile Olandeze. Primeste gradul onorific de colonel in armata mexicana si este numit instructor de sah al armatei mexicane. In 1933 stabileste un record mondial la Chicago, acordind un simultan orb (juca fara sa vada tabla de joc) impotriva a 32 de persoane cu un scor incredibil, 19 victorii, noua remize si patru infringeri.
      Alekhine a jucat de cinci ori la Olimpiada pentru nationala Frantei, la masa unu. Desi parea invincibil, Alekhine a cedat titlul mondial in 1935, in fata olandezului Max Euwe, un profesor de matematica din Amsterdam, dar a reusit sa-si ia revansa dupa numai doi ani.
Atunci cind a izbucnit cel de-al Doilea Razboi Mondial, Alekhine se afla la Buenos Aires cu nationala Frantei pentru disputarea Olimpiadei de sah. In acel moment, in calitate de capitan al echipei Frantei, s-a solidarizat cu Saviely Tartakower, capitanul echipei Poloniei, refuzind echipelor lor sa joace cu Germania. In ianuarie 1940 se intoarce in Europa, locuind o perioada in Portugalia, pentru ca ulterior sa se inroleze in armata franceza ca interpret.
      Cind Franta a fost invadata incearca sa fuga in SUA, prin Lisabona, solicitind viza de intrare la ambasada americana. Pentru a-si proteja cea de-a patra sotie, Grace Wishard, care era evreica cu cetatenie americana, si pentru a-si pastra castelul de la Saint Aubin-le-Cauf, confiscat de nazisti, este de acord sa coopereze cu acestia.
      In martie 1941 publica sase articole critice la adresa juca- torilor de sah evrei, argumentind ca exista un stil de joc evreiesc, las, si un stil de joc arian, agresiv si curajos.
      Odata cu terminarea razboiului, Alekhine nu a mai fost invitat in turnee din cauza afilierii sale la curentul nazist. In timp ce planuia organizarea unui meci pentru tilul mondial impotriva lui Botvinnik, se stinge din viata pe 24 martie 1946, in camera sa de hotel din Estoril (Portugalia).
    Cauzele mortii sale au fost extrem de controversate, avansindu-se ipoteza ca ar fi fost asasinat de KGB.
Funerariile au fost suportate de Federatia Internationala de Sah, iar in 1956 a fost transferat in Cimitirul Montparnasse din Paris.
            Maestrul combinatiilor (Stahlberg - Alekhine / Olimpiada din Hamburg, 1930)
1.d4 Cf6 2.c4 e6 3.Cc3 Nb4 4.Db3 c5 5.dxc5 Cc6 6.Cf3 Ce4 7.Nd2 Cxc5 8.Dc2 f5 9.a3 Nxc3 10.Nxc3 0-0 11.b4 Ce4 12.e3 b6 13.Nd3 Cxc3 14.Dxc3 Nb7 15.0-0 Ce7 16.Ne2 De8 17.Tfd1 Td8 18.a4 f4 19.a5 fxe3 20.Dxe3 Cf5 21.Dc3 d6 22.axb6 axb6 23.Ce1 e5 24.Ta7 Cd4 25.De3 Td7 26.Ta2 Tdf7 27.f3 Tf4 28.Nd3 Dh5 29.Nf1 Dg5 30.Tf2 h6 31.Rh1
     In aceasta pozitie urmeaza un sacrificiu surprinzator pentru adversar, care decide partida instantaneu.
31 ... Txf3!! 0-1

Niciun comentariu:

free counters